#HHX

Sygeplejerske tog handelsskolevejen

Af: Karina Anée Købke

Line Due Andersen har altid drømt om at arbejde med mennesker. Hun valgte at læse International Business Studies (IBS) på Køge Handelsskole, da studieretningen føltes som et bedre match i stedet for den almene gymnasievej. I dag bor hun midlertidigt i Norge, hvor hun arbejder som sygeplejerske-vikar i hjemmeplejen.

Line

”Jeg blev student i 2017 og færdiguddannet som sygeplejerske i 2021. Jeg er fra Herfølge, og kendte en del, der læste videre på handelsskolen. Min tid på handelsskolen er fyldt med gode minder fra vores fredagsbarer og sjove fester. Jeg kendte et par stykker fra IBS studieretningen, og blev inspireret til at vælge den frem for de andre linjer. Vi blev rystet godt sammen i klassen og havde et fedt sammenhold på tværs af årgange – alle kendte alle,” fortæller Line Due Andersen.

Efter handelsskolen tog hun seks måneders sabbatår, hvor hun arbejdede før hun startede på sygeplejerskestudierne på Københavns Professionshøjskole.


”Jeg kunne sagtens komme direkte ind på sygeplejerskeuddannelsen efter handelsskolen, og det nogle fede, lærerige år. Det åbner faktisk flere muligheder for fremtiden, hvis jeg en dag vil noget andet end at arbejde som sygeplejerske, så kan jeg bruge min baggrund til andre jobs fx indenfor sundhedsforsikring. Set i bakspejlet kunne jeg sagtens tage flere sabbatår efter handelsskolen, der er masser af tid. Det gør ingen forskel om jeg er færdiguddannet som 21 eller 31-årig. Mit råd til andre studerende er, at huske, at man ikke behøver vide det hele lige nu. Hvis man vælger noget, og det ikke er det rigtige, så kan man godt vælge noget andet bagefter. Der er ikke noget, der er for sent at gøre,” siger hun.

Sygeplejerskeuddannelsen består af 40% praktik, og ud over sit studiejob på Bispebjerg Hospital valgte hun at rejse i to måneders praktik på et hospital i Filippinerne. Det gav hende et anderledes syn på livet og velfærden i Danmark. Hun rejste til hovedstaden Manila igennem et bureau, der er i kontakt med Professionshøjskolen i København.

Fattigdom uden forskelsbehandling

”Det var en kæmpe kontrast at bo i Manila. De har slet ikke samme ressourcer. Fx måtte de ikke have pårørende med på fødegangen, hvor to kvinder ofte lå og fødte ved siden af hinanden, og det derfor var meget upersonligt. Nogle gange ligger de tre i en seng, fordi der ikke er senge nok, og de skal selv betale for medicin og behandling. Personalet var sindssygt dygtige. Det havde jeg ikke regnet med, og jeg kunne virkelig lære meget af dem. De så alle helt ens, ingen blev forskelsbehandlet – alle fordomme var pakket væk. Fx kom en 13-årig pige ind og skulle føde, det er ikke unormalt for dem. Jeg har taget meget med fra min tid der ift. hvordan jeg gerne selv vil være som sygeplejerske,” fortæller Line Due Andersen.

Det bureau hun rejste til Manila gennem sørgede for bolig, og hun boede midt inde i byen på et børnehjem, fordi hun sammen med sine medstuderende havde valgt en organisation der støttede børneområdet.

”Vi boede på et børnehjem med rigtig mange børn, og vi måtte ikke tale så meget med dem, fordi de ikke skulle knytte sig til os. Vi var nogle stykker fra studiet, der var rejst afsted sammen, og det var rart, for vi måtte ikke gå ud alene. I hverdagen slappede vi af på vores værelse om aftenen, men i weekenderne rejste vi ud til små øer, og slappede af. Hverdagen og fattigdommen i Manila var en kæmpe kontrast til mit nuværende arbejde for hjemmeplejen i Norge. Her arbejder jeg fx seks uger som vikar i en by, og tager dernæst videre og arbejder i et nyt job i en anden by. Jeg savner at arbejde på et hospital, men bliver nok i Norge et halvt års tid før jeg rejser hjem til Danmark, hvor jeg måske læser videre til jordemoder eller søger job på en barselsgang. Jeg er kun 23 år, så jeg følger min mavefornemmelse, og levet i nuet,” slutter hun.


Handelsgymnasiet HHX
Vil du have en gymnasietid med anderledes fag og mulighed for at se verden?  Så læs mere om Handelsgymnasiet HHX.

Læs også...