#HHX

Råd fra tidligere student: Nyd studielivet, det kommer aldrig igen

Af: Karina Anée Købke

Det er en stor beslutning at vælge uddannelse. Ida Geertz Christensen blev student på International Business Studies (IBS) på Køge Handelsskole i 2017, og har siden arbejdet i Chicago, hos Telia og nu hos Louis Poulsen – sideløbende med sine studier på CBS. Hun har et råd til alle unge, der i disse tider overvejer hvilken ungdomsuddannelse, de skal starte på; husk at nyde gymnasietiden.

Ida blev student fra Køge handelsgymnasium i 2017. Siden har hun både set verden og læst videre på CBS.


”Jeg valgte IBS studiet, fordi fagene har det internationale view på verden. På gymnasiet udvikler man sig meget og får unikke venskaber, og går gennem forskellige faser af sit liv. Vi kom ret tæt på hinanden gennem de mange studieture – det gav et helt andet fællesskab end bare at være i klasseværelset. Jeg sad fx i en minivan i fire timer gennem USA, og fik snakket med nogen, som jeg måske ikke havde talt så meget med før. Selv om det til tider kan være hårdt, at sidde fra kl. 8-15 med undervisning, så er det hyggeligt at have fællesskabet, og at mødes på tværs af klasserne, og få alle de fælles oplevelser. Det får man ikke helt på samme måde på universitetet, hvor vi sidder 150 mennesker til forelæsning,” siger Ida Geertz Christensen.

Fem dage efter hun fik sat studenterhuen på, rejste hun til Sri Lanka og Maldiverne på en lang sommerferie. Inden da havde hun søgt ind på HA (kom.) på CBS, et valg hun træf ud fra de fag, hun havde på handelsskolen.

Du kan sagtens starte direkte på universitetet efter handelsskolen

Ida fortæller, at man sagtens kan starte direkte på universitetet efter handelsskolen – og samtidig se verden.

”Mit tip til at finde ud af, hvad man skal læse videre med, er at se på de fag man har haft. Jeg sorterede dem fra, som jeg ikke var så glad for, og ud fra dem, som jeg godt kunne lide fandt jeg frem til hvilken uddannelse jeg skulle søge ind på, og det blev til HA(Kom.). Jeg husker, at jeg på handelsskolen nogle gange sad og tænkte ’hvad skal jeg bruge det her til,’ men jeg kan garantere at alt det jeg lærte, det har jeg brugt senere på min bachelor og kandidatuddannelse. Det har alt sammen været en slags forforståelse for noget af det, som jeg sidder med nu på CBS,” forklarer Ida.

Din egen lykkes smed

Efter en lang sommerferie begyndte Ida på CBS, og her startede livet for alvor med at skulle stå på egne ben:

”Selv om Køge Handelsskole er stor, så er der alligevel mere nærhed mellem elever og undervisere, og det er mere lokalt i forhold til at møde gamle og nye venner fra omegnen, og nyde det sociale liv i Køge. Det er noget helt andet at starte på CBS, hvor ingen tjekker om man har læst eller er mødt op. Du skal også selv gøre en indsats for at møde venner, fordi der er så mange mennesker. Fagligt kunne jeg godt følge med, men skulle vænne mig til at være min egen lykkes smed. Hvis man ikke læser, så kan man ikke følge med.”

Hun flyttede fra Solrød til Frederiksberg et halvt inde i uddannelsen på CBS, da det gav mening i forhold til at være tættere på studielivet samt studiejobbet i København.

”I starten skulle jeg lige lande på CBS, men efter et års tid søgte jeg studiejob, og blev ansat i Telias kommunikationsafdeling som studentermedarbejder. Her arbejdede jeg indtil jeg blev bachelor i år 2020. Jeg egentlig planlagt et sabbatår efter min bachelor, men pga. Corona var muligheden for et spændende job begrænset og jeg kunne ikke bare pakke kufferten og få en på opleveren. Jeg besluttede mig for at læse videre på Cand.merc.(kom.), og se hvad der skete På mit andet semester rejste jeg til Chicago, hvor jeg det næste halve år skulle være i praktik på Det Danske Generalkonsulat. Jeg arbejdede med at promovere succeshistorier på de sociale medier og på Udenrigsministeriets hjemmeside. Jeg boede i en lejlighed, som Konsulatet hjalp med at skaffe, samt jeg fik SU og huslejetilskud af Udenrigsministeriet. Os praktikanter var 100% integrerede i både byen og hos Udenrigsministeriet i USA. Vores idéer blev hørt, og vi havde direkte kontakt til diplomater og ambassadører,” fortæller hun.

Du finder dig selv hen ad vejen

Mit råd til andre unge er, at de skal nyde gymnasietiden!

”De skal nyde frokosterne i den gode kantine samt festerne og at man kan mødes på kryds og tværs. De skal ikke frygte at starte direkte på universitet, for uanset hvad så vil man aldrig føle sig 100 % klar til det. Folk synes det var vildt, at jeg startede direkte, men det var bare det min mavefornemmelse sagde jeg skulle. Uanset hvor meget man prøver, så finder man ikke ud af hvem man er på de tre år på handelsskolen. Men bare rolig det sker stille og roligt hen ad vejen,” fortæller Ida Geertz Christensen.  

Verden venter

I dag er Ida 23 år og i gang med sin kandidatuddannelse på CBS. Fremtidsdrømmene kredser om at komme ud i verden igen.

”Praktikken i Chicago har givet mig blod på tanden til at arbejde i udlandet.  Afstanden er jo ikke den samme mere. Jeg er sikker på, jeg skal arbejde i en kommunikationsafdeling, men hvor i verden eller hos hvem, det må tiden vise”, siger Ida med et smil.

Læs også...