#HHX

På besøg i fremtiden

Af: Karina Anée Købke

Elever fra Køge Handelsgymnasiums 3.g kinesiskhold fik et smugkig ind i fremtidens fødevareproduktion, da de var på besøg hos den danske virksomhed Nordic Harvest, der sammen med den taiwanske virksomhed YesHealthGroup, er ved at etablerer verdens største vertikale landbrug i Taastrup. 

Eleverne fik også lov til at smage de forskellige salater og krydderurter, der bliver dyrket på det vertikale landbrug i Taastrup.

14. etager høje stålreoler stående på lange, lige rækker i hundredvis fyldt med rindende vand og oplyst af LED-pærer. Alt sammen i et lukket og kontrolleret indeklima, hvor temperaturerne og luftfugtigheden kan kontrolleres ned til mindste detalje. Dét er fremtidens landbrugsteknologi, det såkaldte ”vertikale landbrug”.

I 2022 vil Danmark have verdens største vertikale landbrug. For sammen med den danske virksomhed Nordic Harvest har YesHealthGroup bygget fremtidens klimavenlige landbrug i en kæmpe hal i Taastrup. Til trods for, at teknologien er udviklet langt fra Danmark af den taiwanske virksomhed YesHealthGroup.

Jesper Hansen, kommerciel direktør i YesHealthGroup, fortalte eleverne om det dansk-taiwanske samarbejde mellem YesHealthGroup og Nordic Harvest, samt hvordan dét, at kunne kinesisk, har givet ham karrieremuligheder i en global, merkantil verden.

Kinesiskundervisning med fokus på den merkantile virkelighed

”Som en del af kinesiskundervisningen arbejder eleverne i 3.g hvert år med et merkantilt projekt, der har fokus på det handelsmæssige samarbejde mellem virksomheder fra Danmark og virksomheder fra Kina og andre kinesisktalende lande, herunder Taiwan. Da vi samtidig har fokus på innovation og bæredygtighed, skulle kinesiskeleverne i dette efterår arbejde med YesHealthGroup og deres samarbejde med Nordic Harvest om at bygge et bæredygtigt og klimavenligt vertikale landbrug i Danmark”, fortæller Lektor Troels Kjems Petersen.

Det var et storslået syn, der mødte kinesiskholdet da de gæstede Taastrup for at se det enorme vertikale landbrug, og høre om hvordan de to virksomheder, Nordic Harvest og YesHealthGroup, er indgået i et globalt samarbejde.


”Besøget bød både på interessante snakke om virksomhedernes markedsføring, de klimamæssige fordele ved vertikalt landbrug, samt hvordan det turbulente forhold mellem Kina og Taiwan påvirker et dansk-taiwansk virksomhedssamarbejde. Eleverne fik derfor ikke kun brugt kinesiskfaget, studieretningsfaget Afsætning og Virksomhedsøkonomi kom også i spil; både på besøget og deres efterfølgende tværfaglige projektarbejde med virksomhederne”, siger Troels Kjems Petersen.

Vertikalt landbrug – fremtidens klimavenlige landbrug

For mange elever var besøget på det vertikale landbrug i Taastrup en øjenåbner for, hvordan man i fremtiden kan dyrke en del afgrøder. Fordelene ved det vertikale landbrug er først og fremmest at det foregår i et indendørs kontrolleret miljø, hvilket sikre at man kan dyrke salater, krydderurter og bær uden brug af sprøjtemidler.

Samtidig skal man ikke tage højde for vind og vejr, og derfor kan man f.eks. i det vertikale landbrug i Taastrup dyrke op til 3000 kg. hver dag hele året rundt.

”Eleverne fik et vigtigt indblik i, hvordan fremtidens klimavenlige landbrug bliver skabt i et samarbejde mellem taiwansk innovativ teknologi og dansk grøn vindenergi”, slutter Troels Kjems Petersen.

Gymnasiematematik på Asgård Skole

Køge Handelsgymnasium og Asgård Skole har i september måned samarbejdet i faget matematik.

Årets første student på HHX

Fuldt fokus på fremtiden

Peter Klitkou er student fra International Business Studies i 2013. Læs om hvad han har lavet siden.

Læs også...

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Når du modtager nyt fra os, vil det være fyldt med gode tips og information om vores forskellige uddannelser.