#KHS Kompetence

Haribo skræddersyr lederuddannelse til deres medarbejdere

Af: Karina Anée Købke

14 mellemledere hos Haribo har deltaget i et særligt tilrettelagt forløb af Den Grundlæggende Lederuddannelse, hvor de tog deres arbejdsdag med ind i klasseværelset. Undervisningen foregik i mødelokalet hos Haribo, og ledelsen har givet input til den praksisnære undervisning, som er tilrettelagt af Kursuscentret KHS på Køge Handelsskole.


I stedet for at sende enkelte medarbejdere afsted på efteruddannelse lidt ad gangen, så har Haribo valgt at samle to hold mellemledere, og få deres helt egen Haribo version af Den Grundlæggende Lederuddannelse, hvor undervisningen handler om medarbejdernes daglige arbejdsopgaver.


”Hvis vi skulle sende enkelte medarbejdere afsted på efteruddannelse drypvis, så ville det tage rigtig lang tid før alle havde været igennem Den Grundlæggende Lederuddannelse. Vi ser nogle klare fordele i at købe et særligt forløb, der både foregår hos os, og sætter fokus på vores virksomhed som case. Vi skal ikke undvære medarbejderne på arbejdspladsen andet end nogle timer, hvor de månedligt får undervisning i mødelokalet,” fortæller Helge Lynge Larsen, der er personalechef hos Haribo.


De to hold bestod af medarbejdere fra fire forskellige afdelinger hos Haribo, og deltagerne fik derfor mulighed for at tage nogle fælles problemstillinger op til dialog i undervisningen samt at få nye redskaber til at lette arbejdsgangen, som blev afprøvet i praksis med det samme.


Undervisningen tilpasses løbende til aktuelle behov

”Mange er gået fra at være kolleger til at blive forfremmet til mellemledere, og de har derfor brug for konkrete ledelsesværktøjer til at håndtere almene ledelsesopgaver fx konflikter samt viden om god ledelse i praksis. Undervisningen startede i marts, og løber frem til november, men vi kan allerede mærke en langt bedre kommunikation og forståelse mellem de forskellige afdelinger. Mange af medarbejderne sidder med de samme udfordringer, og det har de virkelig indset via deres dialog i undervisningen. Her får de mulighed for at træne det de lærer, og kan løbende vende tilbage og evaluere hvad der virker sammen med underviseren, siger Frank Kuizenga, produktchef hos Haribo

Underviser Jesper Schack Clausen har tilrettelagt undervisningen ud fra interviews med både produktchefen, personalechefen, og hele vejen har de været i tæt dialog, så undervisningen blev tilpasset de aktuelle behov, som medarbejderne hos Haribo oplever i deres hverdag. 

”Jeg tilpasser løbende undervisningen til virksomhedens aktuelle behov, og har fx sat mere tid af til dialog. De får naturligvis den teori, som er i Den Grundlæggende Lederuddannelse, men jeg gør den langt mere praksisnær set fra Haribos verden. Virksomheden har desuden valgt at tilkøbe coachingsamtaler til alle deltagerne, hvor de hver får en rapport med deres egne topstyrker som leder, som de kan anvende til at motivere i praksis, og med konkrete råd til at styrke netop deres lederstil. Jeg må sige, at det er nogle af de mest ærlige hold jeg nogensinde har undervist. De kender efterhånden hinanden rimelig godt, og er i en virksomhedskultur, hvor tillid og ærlighed vægter højt, fortæller underviser Jesper Schack Clausen.

Læs også...

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Når du modtager nyt fra os, vil det være fyldt med gode tips og information om vores forskellige uddannelser.