Handelsskoler i fælles opråb til politikere

Af: Karina Anée Købke

Rekordmange unge har i år ønsket Køge Handelsskole og Roskilde Handelsskole som deres 1. prioritet. Men nyt kapacitetsloft indført på landsplan i år giver udfordringer, da de to skoler har fået langt flere ansøgere, end skolerne må optage. Det risikerer at betyde, at de to skoler tilsammen må afvise 184 unge 1. prioritetsansøgere. Det har fået handelsskolernes direktører til at gå sammen om et opråb til de ansvarlige politikere.

På både Køge Handelsskole og Roskilde Handelsskole kan man glæde sig over, at rekordmange unge har valgt HHX-uddannelserne på skolerne som 1. prioritet. Men kapacitetsloftet kan betyde, at de to skoler tilsammen må sende afslag til 184 håbefulde unge, der har ønsket at starte deres ungdomsuddannelse på netop en af skolerne.

”Det er en meget ærgerlig situation. Ikke mindst for de unge mennesker og deres forældre, der har taget et aktivt valg omkring deres ungdomsuddannelse og ønsker at starte på en af vores skoler,” lyder det samstemmende fra de to direktører: Stig Johansen fra Køge Handelsskole og Jørgen Sloth fra Roskilde Handelsskole. Begge skoler har både fysisk plads og lærerressourcer til at tage imod alle de ansøgere, der har søgt ind på skolernes hhx-uddannelser. Derfor skaber det foreløbige kapacitetsloft selvsagt frustrationer.

”Det er jo ikke ligegyldigt for de unge mennesker hvor de går i skole. Både faktorer som venner, studieretninger og transporttid betyder noget. I værste fald risikerer vi at tabe nogle af de unge på gulvet,” fastslår Stig Johansen og Jørgen Sloth.

Direktørerne vil gøre opmærksom på den særdeles uheldige situation 184 unge står i til sommer, hvis kapacitetsloftet ikke bliver ændret. Derfor har de taget bladet fra munden og er gået sammen om et skriftligt opråb til Region Sjælland samt borgmestrene i Køge og Roskilde kommune, hvori de påpeger den betydning, kapacitetsloftet har; både for de unge og for landets gymnasieskoler - for hvem uvisheden kan have alvorlige konsekvenser.

”Det er overordentligt kedeligt, hvis et stramt regelsæt betyder, at vi ikke kan udnytte den kapacitet, vi rent faktisk har på begge skoler til at byde alle elever, der har valgt os som 1. prioritet, velkomne. Hvis loftet bliver en realitet, er det politiske vinde, der beslutter, hvor unge mennesker skal tage deres ungdomsuddannelse. Det mener vi hverken er optimalt for samfund eller enkelt individ,” fastslår Jørgen Sloth og Stig Johansen samstemmende. 

Kapacitetsloftet fastsættes endeligt den 15. maj 2023. Indtil da må både unge og uddannelsesinstitutioner afvente, om undervisningsministeriet hæver kapacitetsloftet og derved giver plads til alle ansøgere.

Yderligere information?
Kontakt Køge Handelsskoles direktør Stig Johansen på shj@khs.dk eller tlf. 2145 3752 eller Roskilde handelsskoles direktør Jørgen Sloth på jsloth@rhs.dk eller tlf. 4081 3608

Læs også...