Euroscola

En dag som Europa-parlamentarikere

Af: Karina Anée Købke

24 elever fra HHX oplevede EU indefra, da de som repræsentanter for Danmark, sammen med over 1000 andre unge fra flere europæiske lande, agerede EU-parlamentarikere for en dag til Euroscola – hvor de diskuterede nogle af de aktuelle problemstillinger, såsom flygtningekrisen og konflikten mellem Israel og Palæstina, som verden står overfor.

På Køge Handelsskole er læren om økonomi, verdenshandel og aktuelle problemstillinger en del af hverdagen. Men det er ikke hver dag, eleverne oplever europæisk politik helt tæt på. Det blev der lavet om på, da Handelsgymnasiet HHX igen blev udvalgt til at deltage i Euroscola, der handler om at udbrede unges kendskab til EU og i øjenhøjde at diskutere europæisk politik.

 Lærerne Trine Munkholm Teglskov og Tina Blum rejste med 24 særligt udvalgte elever på tværs af årgange og studieretninger til Strasbourg, hvor eleverne deltog i et tætpakket program i Europa-Parlamentet, hvor særligt diskussioner om højpolitiske emner som ligestilling, krigen i Ukraine og Israel-Palæstina-konflikten fyldte.

”Det har været en overvældende, vild, uforglemmelig oplevelse at få en dybere forståelse af, hvordan EU fungerer. Det gjorde et særligt stort indtryk at være med til at debattere menneskerettigheder og hvordan vi beskytter demokratiet i Europa. I disse tider er det særligt vigtigt,” fortæller Julie og Julie fra 2.j, der blev udvalgt til Euroscola efter at have ansøgt om at deltage.

Julie og Julie

Hele Køge Handelsskole kan være inde i EU-parlamentet

Noget, der i særdeleshed overraskede, var, hvor stort Europa-Parlamentet er.

”Salen var imponerende. Hele vores skole kan være derinde,” fortæller Julie og Julie og fortsætter:

”Det var ret fedt at skulle være så formel i sprog og tøj - og at vi i den indledende debat fik mulighed for at stille spørgsmål om EU’s politik til vicepræsidenten. Det har på alle måder været lærerigt. Og i disse tider med krig i EU er det særligt vigtigt at have en forståelse for den europæiske politik.”

Eleverne i salen

Eleverne kørte til Strasbourg i bus. Det var en lang tur på 18 timer, men den førte en masse socialt med sig for eleverne, der ikke på forhånd kendte hinanden så godt.

”Busturen var overraskende hyggelig, og vi fik spillet kort og snakket en masse med de andre, som vi ikke kendte særligt godt til at starte med,” slutter Julie og Julie.

Hyggelig bustur
Diplom for deltagelse i Euroscola
Diplom for deltagelse i Euroscola

Læs også...

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Når du modtager nyt fra os, vil det være fyldt med gode tips og information om vores forskellige uddannelser.