"En af de bedste oplevelser, man kan få"

Af: Karina Anée Købke

"Sejl væk fra den sikre havn. Udforsk. Drøm. Opdag." Omtrent sådan lød ordene fra den amerikanske forfatter Mark Twain. Det er præcis, hvad eleverne gør, når de som en del af uddannelsen på Køge Handelsskole rejser ud i verden med Erasmus+. Noah, Sabine og Nadia er lige kommet hjem fra et to ugers ophold i henholdsvis Malaga og Dublin - de fortæller her om deres rejseoplevelser med Erasmus+.

Noah, Sabine og Nadia har arbejdet på lokale virksomheder og styrket deres sprogfærdigheder på sprogskole. Men de har også udfordret sig selv og stået på egne ben – og det har gjort en verden til forskel, at det ikke er ’en badeferie’, men en unik mulighed for at få kulturen i et andet land helt ind under huden. Alle tre melder om en fantastisk oplevelse, de ikke ville være foruden. 

Noah rejste med Erasmus+ til Dublin:

"Man møder nye personer på en helt anden måde – det er meget socialt at bo alene. Jeg har lært at gøre ting alene, f.eks. at spise på en restaurant. Opholdet har overgået mine forventninger. Jeg arbejdede fem dage i en udendørs tøjforretning, en udfordring, fordi jeg havde langvarige samtaler med folk; det var grænseoverskridende, men har rykket mig meget personligt. Jeg var tvunget til hele tiden at tale engelsk. Det var spændende at opleve en meget anderledes kultur, de er meget kristne. Der er store kontraster til vores kultur, fx bærer politiet ikke våben. Vi var ni afsted, og det styrkede sammenholdet – lidt som på efterskole. Det var socialt på en anden måde."

Sabine rejste med Erasmus+ til Malaga:

"Personligt var det en af de bedste oplevelser, man kan få i skolesammenhæng. Jeg udviklede mig meget og lærte at stå på egne ben, også når det gælder arbejde i udlandet, hvor man oplever hverdagslivet. Jeg arbejdede på Elite Cafe, som er meget lokalt med faste kunder og stamgæster. Det var virkelig hyggeligt. De taler ikke godt engelsk, så jeg blev tvunget til at øve mit spanske, hvilket var godt. Det har været en stærk oplevelse, både fagligt og personligt. Nu forstår jeg meget mere spansk – det bliver godt til eksamen. Det bedste ved turen har været at lære de mennesker at kende, jeg arbejdede sammen med dernede, et ægtepar, der ejede caféen – de vil besøge mig og min familie her i Danmark. Så det bedste ved Erasmus+ er, at det ikke bare er en ferie, men en chance for at blive en del af det lokale liv. Det har været en helt fantastisk oplevelse."

Nadia rejste med Erasmus+ til Malaga:

"Det har været en særlig god oplevelse, der virkelig også har gjort mig bedre til spansk, da vi næsten hele tiden blev tvunget til at tale spansk, hvilket giver en helt anden forståelse. Det bedste ved at rejse med Erasmus+ er, at man prøver at stå på egne ben i udlandet; man vokser af det. Det var første gang, jeg rejste ud alene, og det var ret grænseoverskridende; det har også rykket mig personligt. Man lærer en masse nye mennesker at kende, fordi vi alle er i samme båd, og det har også givet mig nye gode venner."

Læs også...