Elever i zwolle

Elever fra Køge Handelsskole i internationalt samarbejde

Af: Karina Anée Købke

I Zwolle arbejdede fem elever fra Køge Handelsskole tæt sammen med hollandske unge og virksomheder om cirkulær økonomi og klimavenlige løsninger – og vendte efter 3 dage hjem med faglige indsigter og nye fællesskaber.

“Det var surrealistisk at arbejde med store professorer og designere fra Holland og opleve en helt ny kultur.”

- Sådan beskriver Emil Müller følelsen af at stå midt i det internationale innovationsforløb PROTO Changemakers, hvor han sammen med fire andre elever fra Handelsgymnasiets innovationslinje arbejdede med bæredygtige løsninger i praksis.

I tre intense dage blev de danske elever sat sammen med unge fra hollandske designskoler, erhvervsuddannelser og tekniske universiteter. Sammen skulle de udvikle konkrete løsningsforslag til virkelige virksomheders udfordringer – og præsentere dem direkte for virksomhedens repræsentanter. Fokus var på klima, cirkulær økonomi og innovation i øjenhøjde.

“Jeg tager en helt anden forståelse med hjem omkring vedvarende energi og hvad man kan bringe tilbage i live med lidt arbejde og håndværk – og den cirkulære levetid for ting,” fortæller Emil Müller, der beskriver forløbet som både lærerigt og inspirerende: “Det var en utrolig god oplevelse, og jeg takker meget for den.”

De fem udrejsende elever: Fra venstre: Jamie Degner Andersen, Emil Müller, Amalie Laugaard Hansen, Anna Henriksen og Villads Lindberg

Inblik i, hvordan andre kulturer arbejder med bæredygtighed
For eleverne var det en mulighed for at omsætte teori til praksis – og få et konkret indblik i, hvordan virksomheder arbejder med bæredygtighed i andre lande. Samtidig fik de et skarpt blik for, hvordan samarbejde på tværs af uddannelser og kulturer kan skabe innovative løsninger.

“Det var fedt at se, hvordan andre arbejder med bæredygtighed og innovation. Vi arbejdede sammen med studerende fra vidt forskellige baggrunde, og det gav virkelig perspektiv,” fortæller Amalie Laugaard Hansen, der sammen med resten af gruppen deltog i pitch for en hollandsk virksomhed med fokus på grøn omstilling.

Zwolle i sig selv gjorde også indtryk:

“Zwolle var en rigtig hyggelig by, som mindede lidt om Amsterdam i miniudgave. Den havde alt, hvad man skulle bruge – og mere til. I Zwolle ville de gerne være mere klimaansvarlige, hvilket også kunne mærkes på deres engagement for at hjælpe planeten,” siger Amalie.

 Fællesskab på tværs
Udover det faglige udbytte bød dagene i Zwolle også på nye relationer og stærkt sammenhold – både på tværs af årgange og landegrænser.

“Det var rigtig hyggeligt at være sammen med elever fra de forskellige innovationsklasser. Allerede fra lufthavnen var stemningen god, og vi lavede det meste sammen,” slutter Amalie.

Pitch

Læs også...