Få et internationalt perspektiv på din udddannelse. Tag et praktiksophold i udlandet mens du læser. Eller en del af din læretid i udlandet. Verden er åben.
Du vil i løbet af dine to år på EUX Business også udvikle dine sproglige og interkulturelle kompetencer. Udover den studietur til New York, der er en obligatorisk del af din uddannelse, er der også mange andre muligheder for, at give din uddannelse et internationalt islæt:
Du kan komme til udlandet med ERASMUS+, med Oplæring i Udlandet (OPU), eller du kan komme med på en uges projektrejse.
Udover studietur, er der tre forskellige måder at komme til udlandet på. Her kan du læse, hvordan du gør, hvis du er interesseret i at komme til udlandet, mens du tager din uddannelse:
Erasmus+ er vores praktik- og uddannelsestilbud, som er støttet af EU midler.
Programmet giver dig mulighed for som studerende på Køge Handelsskoles ungdomsuddannelser at komme på et to eller tre ugers kombineret sprog- og praktikophold i en virksomhed. Vi sender typisk elever til Malaga Spanien, Malta og Irland.
Opholdet er en del af dine studier på Køge Handelsskole – og du forventes selv at skulle læse mistede timer op. Du får godkendt dit fravær, når du er på Erasmus+ ophold.
Lærerne og den internationale koordinator vil gå rundt i klasserne og fortælle om de tilbud vi har i det pågældende studieår. For både EUX og EUD-elever ligger rejserne i første studieår.
Lærerne vælger de kommende Erasmus+ elever ud fra følgende kriterier: studieaktivitet på KHS, mødedisciplin, modenhed, fagligt niveau osv. Det er altså ikke nødvendigvis de elever med de højeste karakterer der kan komme med.
Du vil blive opkrævet et depositum på kr. 3.000,-, når du bliver udvalgt til at rejse. Overskydende penge bliver tilbagebetalt, når opgaver og evalueringer i forbindelse med opholdet er afleveret.
I Dublin bor du hos værtsfamilier, og på de andre destinationer bor du i lejlighed.
Køge Handelsskole deltager i forskellige projekter, hvor vi samarbejder med skoler fra øvrige Europæiske lande om at udvikle ny læring og samarbejde. I forbindelse med disse projekter har vi ofte elever med på rejser af en uges varighed.
Det er gratisk at deltage, men der kan være udgifter til lidt forplejning og selvfølgelig lommepenge.
De internationale koordinatorer finder i samarbejde med lærerne elever til disse rejser.
Du har måske en drøm om at prøve at stå på egne ben og få det kick at bevise overfor dig selv, at du kan klare dig under helt andre forhold end i den hjemlige andedam?
Et praktikophold i udlandet er en oplevelse for livet – både på det personlige og det faglige plan.
Som elev på KHS har du muligheden for at tage en del af din uddannelse i en udenlandsk virksomhed og få den godkendt som en del af din danske uddannelse. Det kan være en god investering i spændende jobmuligheder i udlandet og en måde top-tune dit CV til et arbejdsmarked, der efterspørger internationale kompetencer. Hvis du tager af sted med OPU-ordningen, har du også mulighed for at søge økonomisk støtte til dit ophold.
Krav til OPU kandidater:
Et åbent og udadvendt livssyn
Mod på at stå på egne ben
Hvis tingene ikke altid lige går som lovet, så er du åben overfor forandringer
Interesseret i at møde nye mennesker og kulturer og opleve nye arbejdsgange
Hvad kan du få ud af et OPU ophold?
Du kommer til at opleve et andet land og en fremmed kultur helt tæt på
Du forbedrer dine sprogkundskaber og vil mestre et sprog på et meget højt niveau
Du udvikler selvstændighed og viser, at du ikke er bange for at tage initiativ- og lærer, at tingene kan gøres på andre måder
Mange nye udenlandske kontakter
Et OPU ophold svarer til, at du søger en læreplads i Danmark, hvor du som en del af en erhvervsuddannelse skal tilbage på skolebænken et vis antal uger. I stedet for at få hele din læreplads i Danmark, har du muligheden for at søge en læreplads i udlandet indenfor samme speciale f.eks. kontor, administration, shipping, og dermed opkvalificere dine internationale kompetencer. På samme måde, som hvis du var i en dansk læreplads, så skal du i din udenlandske læreperiode også tilbage til Danmark og tage et par ugers skoleophold.
Job og logi i udlandet:
I forbindelse med et OPU ophold, har vi på det internationale kontor nogle kontakter til udlandet, og vi kan hjælpe dig med at finde egnede links og hjemmesider til at søge job i udlandet. Dog har vi ikke et katalog over jobs i udlandet. Hvis du selv har kontakter til udlandet gennem familie eller erhvervsarbejde, så er det også en mulighed for at få en læreplads i udlandet. På det internationale kontor kan vi ikke hjælpe med lejligheder eller anden logi i udlandet, dog sørger praktikstederne i udlandet ofte for at finde midlertidigt logi, indtil du har mulighed for selv at finde et sted at bo.
Løn under et OPU ophold:
Hvis du selv finder en praktikvirksomhed i udlandet, skal du sørge for at forhandle løn - dog vil vi på det internationale kontor også gerne hjælpe dig med dette. Alle OPU studerende skal modtage løn under deres praktik, ellers er det ikke muligt at komme ind under OPU-ordningen. Vi henstiller til, at I ca. får kr. 5.000 eller gerne mere i løn om måneden.
Folkeregister:
Alle, der flytter til udlandet i mere end seks måneder, skal inden afrejsen sørge for at registrere sig som udrejst i det danske CPR-register. Det sker ved at melde udrejse til Folkeregisteret i den kommune, du bor i.
AUB (Arbejdsgivernes Uddannelses Bidrag):
Oplæring i udlandet bliver støttet af AUB, som giver tilskud til bl.a. husleje, flytteomkostninger og transport til og fra uddannelsesstedet. Køge Handelsskole styrer godkendelsesproceduren af elevernes praktik i udlandet bl.a. i samarbejde med skolens praktikpladskonsulent. På det internationale kontor hjælper vi dig med at finde og udfylde de korrekte blanketter til AUB - dog skal du selv sørge for at få udfyldt og indsendt relevante blanketter til AUB.
Forsikring:
I forbindelse med et OPU ophold, skal du sørge for, at virksomheden har en forsikring, som dækker dig som medarbejder, hvis uheldet er ude. Du skal også sørge for, du har en rejseforsikring. På det internationale kontor vil vi gerne være behjælpelige med at finde en forsikring, som dækker oplæring i udlandet, hvis virksomheden ikke har en forsikring.
Godkendelse af ophold:
Lærepladscenteret tager sig af skoleophold og styrer dette, mens de internationale koordinatorer tager sig af de øvrige godkendelser. Der er løbende kontakt mellem skolen og eleven samt virksomheden under uddannelsesforløbet.
Kristian, Benjamin og Natasja har været tre uger på et kombineret sprog- og praktikophold i Malaga, hvor de har været på spansk sprogskole, og har hjulpet lokale virksomheder med branding.
Det har givet dem en masse personligt, men også ift. fællesskabet.
Hør dem fortælle, hvad de har fået ud af at rejse med Erasmus+ i videoen.
Du er altid velkommen til at komme forbi det internationale kontor i lokale 221 i rød bygning, hvor vores internationale koordinatorer sidder. Deres kontortider står på døren eller du kan se dem i Lectio.
Cand.mag. - International koordinator og underviser (engelsk og spansk)
E.D. - International koordinator, læsevejleder og underviser (engelsk og tysk)
Tilmeld dig skolens nyhedsbrev for at holde dig opdateret om nyheder der er relevante for nuværende og kommende elever, samt forældre til nuværende og kommende elever.
Weeeeee! Vi er beæret over at netop du er kommet med ombord! Tak.