Formel på en præsident


Køge Handelsskole

Journalist Emil Lee Madsen var netop dagen i forvejen landet i Danmark, så det var en dugfrisk rapport, han kunne levere til alle elever på Køge Handelsgymnasium til foredrag om emnet: Det amerikanske valg.

 

Emil Lee Madsen i KHS Cafe

”Det er det mest spændende valg i nyere tid. Jeres børn og børnebørn vil komme til at spørge jer, om dengang amerikanerne skulle vælge mellem Hillary Clinton og Donald Trump,” siger Emil Lee Madsen oppe fra scenen.

Med midler fra Louis P fonden er han inviteret til at holde foredrag på Køge Handelsskole. Emil Lee Madsen arbejder som journalist på Radio 24 syv og skriver om amerikanske forhold på Kongressen.com. Hvis han har jetlag, bemærker man det ikke. Men man har allerede nu respekt for opgaven, der venter ham: I tre runder af halvanden times varighed skal han give sit besyv med om det amerikanske valg studeret på nært hold. Cafeen på Køge Handelsskole er fyldt til bristepunktet – og det vil den være gennem det meste af skoledagen. Kun publikummet forandrer sig i løbet af dagen. Første session er for første årgang – her er Emil Lee Madsen mere grundig med at indsætte tilhørerne i det amerikanske valgsystem, de to partier, valgmændenes betydning, svingstaterne, præsidents magt – og hvordan kongressen og højesteret, som de tre instanser holder hinanden i skak. I anden session står han over for 2. årgang, som har større viden fra undervisningen om amerikanske forhold, mens han i tredje sæt kan løfte barren helt – for 3. årgang er foredraget nemlig led i forberedelserne til SPR – den store skriftlige opgave på sidste år på handelsgymnasiet. Men essensen er den samme - fokus og vægten ligger det samme sted i alle tre foredrag nemlig på de to præsidentkandidater, Hillary Clinton og Donald Trump.


Emil Lee Madsen trak fulde huse Louis P fonden


Kan du forstå det?
For at forstå hvad der for øjeblikket sker i USA, så man forstå amerikanerne. Og det gør vi nok ikke helt, siger Emil Lee Madsen, hvis vores udgangspunkt blot er, at vi kan lide fastfood, Apple produkter og film fra Hollywood. USA er så meget andet. Midtvesten er noget for sig selv – og den typiske amerikanernes forhold til skydevåben er noget helt andet. Emil Lee Madsen har selv boet og studeret i Ohio, så han har prøvet det på egen krop. Han troede, han var ligesom de unge amerikanere, han læste og spillede soccer med. Men holdning og omgang med skydevåben viste ham, at der var en verden til forskel. Og de amerikanske venner var rystede over Emils uerfarenhed og holdning. I en alder af 22-24 år var det ikke unormalt, at man havde indtil flere skydevåben – både til jagt og til self protection. Vennerne arrangerede en tur på en skydebane, så Emil Lee Madsen kunne prøve at holde og håndtere våben selv: Det var en dobbeltbundet oplevelse.

Men hvad sker der lige nu? Hvordan skal den amerikanske befolkning vælge mellem to historisk upopulære kandidater. Emil Lee Madsen redegør for kandidaternes mærkesager og deres baggrunde. Kvinde over for forretningsmand, den rutinerede politiker over for novicen, den kedelige over for den farverige, diplomaten over for the loose gun.

Hillary Clinton har i Emil Lee Madsens optik dog de klare fordele. Men kun fordi republikanernes kandidat er Trump. Det er valgkamp i historisk kontekst og statistik. Emil Lee Madsens analyse går også på fortilfældene: Barack Obama har skuffet den amerikanske befolkning – hans løfter om håb og forandring er ikke blevet indfriet. Hans popularitet er dalet gennem hans præsidentskab, men kurven har løftet sig lidt her mod enden. Set ud fra tidligere tider, så har en kommende præsident ligget lunt i svinget til at overtage Det Hvide Hus, hvis den siddende præsident fra samme parti, havde opbakning på mere end 50 pct. i befolkningen. Lå den i stedet under, gik magten typisk til modparten. Obama ligger pt. på 50 pct. – og dermed er ballet stadig åbent på det parameter, mener Emil Lee Madsen. Men der er andre aspekter, der gør, at Emil Lee Madsen alligevel mener, at Hillary Clinton vil trække sig ud som sejrsherren (m/k), selvom hun heller ikke synes at kunne revitalisere den amerikanske drøm.

Svingstaterne bestemmer, hvem der i sidste ende bliver præsident. Ohio er den legendariske svingstat.  Vinder du Ohio, vinder du embedet – den har holdt stik de seneste 50 år. Pt. står Hillary Clinton til at vinde Ohio – og ni andre svingstater, mens det ser ud til Trump kun vil vinde to af de tolv svingstater, siger Emil Lee Madsen.

I USA er der ikke direkte demokrati, men en kommende præsident skal kunne tælle til 270 valgmænd for at sejre. Hillary Clinton mangler to måneder før valget kun 40 valgmænd. Så i statistikken er Clinton foran på point, lyder Emil Lee Madsens dom torsdag den 8. september. Om præcis to måneder udløses spændingen.

 

 

Velkommen til nyt skoleår - under covid-19

Hjælp med at passe på hinanden. Vi tager situationen alvorligt og følger myndighedernes anvisninger

Sommerferie og covid-19

Covid-19 er stadig i samfundet, og det er vigtigt, at vi alle fortsat tager hensyn - også i ferien.

Fejring af afgangseleverne 2020

Vi glæder os til den kommende eksamensperiode, hvor du skal afslutte din tid på Køge Handelsskole.

Nyhedskategorier

Køge Handelsskole

EUD Business

EUX Business

EUV Business

EUD Student

HHX

Kursuscenter

Adgangsgivende forløb

Campus Køge