De unge innovatører


Køge Handelsskole

Køge Jobs & Society har overrakt årets Iværksætterpris til den unge Tobias Thomas fra TT-Film, mens Erik Lauridsen, medstifter og adm. direktør i Xnovo Technology ApS, modtog årets Eksportpris. Ud over hæder og ære modtager de hver et maleri af kunstneren Henning Carlsen, som selv var til stede ved overrækkelsen.    

 

Jobs and society

 

Formand i Køge Jobs & Society, Niels Buchholst bød velkommen til seneftermiddagens prisoverrækkelser, som foregik i auditoriet på Køge Handelsskole.
”Begge kandidater til priserne repræsenterer virksomheder, som må betragtes som førende på deres område. De ydelser, som firmaerne repræsenterer, peger entydigt frem imod de typer virksomheder, som Køge Kommune har stor interesse i at promovere. De repræsenterer den digitalisering og forskning, som bidrager med nye arbejdspladser,” sagde Niels Buchholst i sin indledning og fortsatte:
”Vi er i dag på en uddannelsesinstitution, og det er derfor naturligt for mig at understrege den betydning, som CAMPUS Køge har. Jeg har selv ved flere lejligheder i relation til iværksætteri haft et tæt samarbejde med Køge Handelsskole. Det er mit håb, at dette samarbejde kan udbygges fremover til gavn for de studerende og kommunen som helhed. Vi har i Køge Jobs & Society i mange år arbejdet med iværksætteri og snart vil der fokuseres mere på erhverv og turisme, når den nye organisation kommer på plads,” sagde Niels Buchholst, som desuden takkede borgmester Flemming Christensen for igen i år at stille sig til rådighed for prisuddelingen og for før uddelingen havde indvilliget i at fortælle dagens fremmødte publikum om Køge Kommunes udvikling og ændringer gennem store projekter som Universitetssygehuset, Strædet, den nye jernbane, Køge Kyst, Skandinavisk Transportcenter, havnen, CAMPUS Køge og meget mere.

Iværksætterpris 2017
Tobias Thomas på 22 år modtog årets Iværksætterpris for sit arbejde med TT-Film i Køges​ ​erhvervsby,​ ​Den​ ​Hvide​ ​By. Han har på få år formået at etablere sig som ung værksætter med fotos, video og i vækst er SoMe-området med fx facebookmarketing og produktion af content. Allerede i 2014 mens han gik i 2g på Køge Handelsgymnasiums innovationsstudieretning var han så småt gået i gang med at drive virksomhed. I begyndelsen havde han filmet for Køge Handelsskole. Efterspørgslen steg i takt med flere henvendelser udefra, og pludselig var det alvor med lønforhandlinger,​ ​fakturering​ ​samt​ ​for​pligter med regnskab. For Tobias Thomas var Køge Handelsskole et oplagt og succesfuldt springbræt, hvor fagligheden og lærernes engagement og sparring var vigtige faktorer til at skabe fundamentet. Siden TT-FILMs spæde start i 2014 har store kunder som Berlingske Media, Dronningens Ceremonimester, Køge festuge, Campus Køge, Nybolig, Kjeldskov & Co. samt Solrøds​ ​Borgmester​ ​meldt ​sig, men Køge spiller en stor rolle for Tobias Thomas. Han har bosat sig i midtbyen og 80 % af kunderne er lokale. Tobias Thomas deltager med liv og sjæl i de lokale netværk, HB Køge netværket, sparringspartnerne samt Køge Nord FCs netværket. Her er stærkt sammenhold​ og fælles​ ​interesse​ ​for​ ​at​ ​hjælpe​ ​hinanden og​ ​handle​ ​lokalt. Tiden er for øjeblikket Tobias Thomas største udfordring, men med passionen og motivationen kan alle timer på dagen tages i brug uden problemer, siger han selv og han spår at en mulig virksomheds​udvidelse​ ​venter,​ ​hvor​ ​omsætningen​ ​nærmer​ ​sig​ ​med​ ​et​ ​7-cifrede​ ​beløb. 


Eksportpris 2017

Erik Lauridsen fra Xnovo Technology modtog årets Eksportpris. Erik Lauridsen er 44 år og har bag sig en studentereksamen fra Køge gymnasium. Efter gymnasiet studerende han fysik på Københavns Universitet og efterfølgende fik han en Ph.d. i Fysik fra Københavns Universitet baseret på arbejde, han udførte på Risø ved Roskilde. Efter at have arbejdet ca. 15 år som forsker/seniorforsker på Risø og sidenhen på DTU, havde Erik Lauridsen erfaret, at han havde været glad for at arbejde sammen med industrien og nydt at se forskningen taget i brug i den ”virkelige” verden. Sammen med sin gode kollega, Henning Friis Poulsen (Professor ved DTU-Fysik), kom de på en ide til en ny type røntgen-mikroskop, som kunne hjælpe til med at gøre deres forskningsresultater mere bredt tilgængelige og de begyndte at lege med tanken om at starte egen virksomhed. Det førte til, at de i december 2012 stiftede Xnovo Technology og flyttede ind i de nye lokaler hos Vækstfabrikken i den Hvide by. Fra starten har de været meget bevidste om, at de ”bare” var en flok forskere, som ikke havde nogen som helst forudsætninger for at drive forretning. Men samtidig mente de, at de havde en rigtig god ide og en stor lyst til at det skulle lykkes. Tidligt traf de nogle meget centrale valg: De ville fokusere på udviklingsaktiviteter som kernekompetencen og indgå aftaler med strategiske samarbejdspartnere omkring hele salg og servicedelen. De indgik derfor tidligt et samarbejde med Carl Zeiss, som er en af verdens førende indenfor røntgen-, elektron- og lysmikroskoper. De har heller aldrig været bange for at søge ekstern hjælp til områder, som de ikke vidste meget om. Det var også en af bevæggrundene for overhovedet at rykke ind i Vækstfabrikken hvor de nyder godt af sparing med andre start-up virksomheder samt få input fra diverse workshops, vækstkonsulenter etc. I dag fem år efter den beslutning blev truffet er firmaets røntgenmikroskop solgt til kunder over hele verden, og deres team er vokset til 12 medarbejdere. De flyttede derfor ud af Vækstfabrikken i maj 2017 for at etablere sig i egne lokaler kort derfra – på Theilgårds Alle i den Hvide by. Dees dygtige team af medarbejdere består primært af forskere, som de har headhuntet fra hele kloden. De har således pt. følgende nationaliteter repræsenteret i deres lille team; Danmark, Kina, Frankrig, Tyskland og Belgien. Deres kunder er universiteter, national laboratorier og store industrivirksomheder med egne forskning- og udviklingsafdelinger.

Hæderpris til Arne Egaas minde
Til slut tog Niels Buchholst atter ordet for at overrække en nyindstiftet ærespris i Arne Egaas minde, som hans efterladte modtog. Om den tidligere redaktør, som gik bort 27. august sagde Niels Buchholst blandt andet: ”I næsten 20 år var Arne et meget aktivt medlem af Køge Jobs & Society Forening. Vi har kørt parløb i stort og småt gennem mange år. Udviklingen i Køge kommune og specielt iværksætteri beskæftigede ham meget. Arne var ikke selv iværksætter, men han har hjulpet rigtigt mange mennesker med at starte egen virksomhed. Idéen om at indstifte en hæderspris til Arnes ære og som i dag overrækkes til hans familie, kom næsten af sig selv.

Begrundelse for netop at give den til ham er: ’Mange års uegennyttig indsats i mange sammenhænge og på mange niveauer til gavn for mange borgere i Køge Kommune. Arne havde ingen personlig vinding ved at være så engageret, som han var. Der er ikke noget i det til ham selv. Det er sjældent, at man møder mennesker, som i den grad stiller sig til rådighed for andre.
Når man brænder for en sag, så er det uundgåeligt, at man støder nogle i processen. Jeg mener, at et stort engagement og en ægte kærlighed til den kommune, man har arbejdet i gennem mange år, ikke skal afholde nogen for at involvere sig. Jeg har altid opfattet Køge Kommune som rummelig nok til at skabe plads for alle mulige initiativer’,” lød ordene fra Niels Buchholst.Fakta: Baggrunde for priserne

Iværksætterprisen blev indstiftet den 25. september 1997 af Køge Bugt Erhvervscenter og uddelt første gang den 21. oktober 1998. For 19 år siden, hvor borgmesteren hed Willy Eliassen. Prisen er et skulderklap til en lokal iværksætter, som har gjort sig særlig bemærket ved at have vist initiativ, idérigdom eller arbejdsindsats ved skabelsen af sin virksomhed eller gennem personlig holdning eller stillingtagen have støttet iværksættere og arbejdet for disse.

Eksportprisen blev indstiftet af Køge Job & Society for fem år siden, hvor baggrunden var at fremhæve de nye arbejdspladser, som Køges eksportvirksomheder havde medvirket til. På daværende tidspunkt var arbejdsløsningsprocenten i kommunen højere end landsgennemsnittet og netop eksportfirmaerne bidrog med at forbedre på denne statistik. Heldigvis er situationen i dag en ganske anden med hensyn til jobsituationen.

Kilde: Formand Niels Buchholst, Køge Jobs & Society

 

 

 

CAMPUS+ er tilbage

Vi er med, når 2.500 unge og 150 aktivitetsstande indtager fredag i Køge Festuge for 3. år i træk.

Data i en merkantil kontekst

I disse år sker der markante ændringer i den teknologiske udvikling inden for alle brancher

Sæt retning for uddannelse og karriere

Velbesøgt åbent hus: Året er skudt godt i gang, og elever i 9. og 10. skal vælge ungdomsuddannelse

Nyhedskategorier

Køge Handelsskole

EUD Business

EUX Business

EUV Business

EUD Student

HHX

Kursuscenter

Adgangsgivende forløb

Campus Køge