Når fjerne kyster bliver nære


HHX

Sydbank Rejselegat på 10.000 kroner gives i år til Mathias Ramsvig fra 3k på Køge Handelsgymnasium. Hans ansøgning vidnede om stor dedikation i jagten på at realisere en særlig drøm, han har haft siden han var 12 år: Nemlig at sejle jorden rundt. Lige efter sidste eksamen modtog studenten og den kommende søfarer legatet fra Sydbank. Snart rejser han til Tahiti for at påmønstre jordomsejling.

 

Sydbank Køges afdelingsleder Kristina Bruhn og lokal erhvervsrådgiver Signe Fischer besøgte Køge Handelsskole for personligt at overrække Sydbank Rejselegat på 10.000 kr. til Mathias Ramsvig. Til stede ved overrækkelsen var familie og venner og uddannelsesrektor Henrik Flyge fra Køge Handelsgymnasium og Køge Handelsskoles direktør Tim Christensen. Det er syvende gang Sydbank i Køge uddeler Rejselegatet til en nybagt student på Køge Handelsgymnasium skolen, og i år gik legatet til Mathias Ramsvig, som er i gang med at realisere sin drøm – og sit livs eventyr – at sejle jorden rundt. Den 29. juli er der afgang – og med legatet kan Mathias Ramsvig blive på vandet to måneder mere. Men alene forløbet mod den store forløsning er et sejt bevis på at sætter man sig et mål, så kan man nå det. Og alene den fortælling er et sandt eventyr:


Mathias Ramsvigs fortælling                 
”Siden jeg var helt lille, har jeg altid stortrivedes i naturen. Efter at have lært at fiske som 4-årig, har jeg tilbragt mange timer ved de danske kyster, hvor jeg blandt andet har nattefisket i waders, windsurfet, sejlet kajak og fisket fra jolle. Da jeg var omkring 12 år, så jeg et program om en familie, der sejlede jorden rundt i deres sejlskib. Jeg blev dybt fascineret ved tanken om at kunne sejle jorden rundt, blot ved hjælp fra naturens kræfter. Desværre er jeg ikke født i en sejlerfamilie, men dette skulle ikke stoppe mig, så jeg begyndte selv at undersøge muligheder for at komme på vandet. Her faldt jeg i snak med en ældre skipper, Svend. Jeg kunne næsten ikke vente til det blev weekend, for så vidste jeg, at jeg havde nogle fede dage på vandet i vente med ham. Trods stor aldersforskel, så delte vi mange interesser: Vores passion for at sejle og nyde roen på vandet. Det var et fristed for os begge. Og vi delte også vores fælles interesse for old school rockmusik – og kunne flippe ud til Jimi Hendrix og Pink Floyd på fuldt smadder midt ude på det åbne hav. Jeg blev bidt af at sejle og kunne ikke tænke på andet end tanken om, at sejle jorden rundt. Jeg meldte mig ind i adskillige sejlgrupper i Danmark og Europa for at undersøge mulighederne,” fortæller Mathias Ramsvig, som er opvokset i Solrød Strand.
”I 2016 faldt jeg over et opslag i en sejlgruppe på Facebook, hvor en skipper ved navn Georg, søgte en gast til sin jordomsejling i 2018-2021. Jeg fortalte det til mine forældre og efter at have snakket tingene igennem, fik jeg grønt lys. Jeg skrev en ansøgning til Georg, hvortil han svarede ”du er så ung, meget kan ske, men hvis du stadig har samme interesse om et år, kan vi tage en snak på båden i Århus”. Endelig havde jeg et realistisk mål, for jeg vidste, at det er min store drøm og intet skulle komme i vejen for dette eventyr. Tværtimod satte jeg alle sejl til, for der skal mange penge til, så jeg tog et ekstra job som servicemedarbejder i Netto, udover mit primære rengøringsjob. Nu skulle der spares målrettet op til turen. Dernæst tog jeg et kursus i International Navigation og duelighedsbevis, som bestod af 2½ timers teoriundervisning hver mandag over 20 uger. Det var en hård periode, da jeg samtidig var startet på Køge Handelsgymnasiums innovationsstudieretning,” siger Mathias Ramsvig.

De mange valg
”Med jobs, International Sønavigation, lektier, skole og venner, måtte jeg give afkald på en masse ting. Blandt andet har jeg misset en stor del af skolens fredagscaféer pga. arbejde samt måtte give afkald på skiture og festivaler med vennerne for pengene skulle hele tiden prioriteres for få råd til turen. Mine weekender har stort set bestået af arbejde fast hver onsdag, fredag og weekend. Specielt her, kunne jeg mærke min dedikation til projektet og mine ambitiøse drømme om et eventyr på vandet. I foråret 2017 bestod jeg både den skriftlige og mundtlige eksamen i Sønavigation. Samme dag tabte min gamle ven, skipper Svend, kampen til kræft, hvilket rystede mig dybt, da jeg har tilbragt mange timer på vandet med ham efter arbejde og skole, hvor han har lært mig alt inden for sejluniverset,” siger Mathias Ramsvig.

”Der var imidlertid gået et år, siden den første dialog med Georg, så jeg kontaktede ham igen. Jeg købte en togbillet til Egå havn i Århus, hvor Georgs båd lå på land til klargøring, inden hans jordomsejling begyndte den 1. juli 2018. Inden Georg stak til søs, havde jeg besøgt ham en del gange i Egå for at få de sidste ting på plads. Siden jeg vinkede farvel til Georg den 1. juli i Egå Havn, hvor han påbegyndte sin jordomsejling, har jeg knoklet for at tjene til turen i en koncentreret slutspurt. Udover omkostninger til Sønavigation, bøger, togbilletter til og fra Egå havn, har jeg købt flybillet til Papeete, Tahiti i Fransk Polynesien samt backpack, polaroid solbriller, et hav vaccinationer og PADI Open Water dykkercertifikat. Det har været med til at forkorte mit eventyr på båden, da en væsentlig del af rejsepengene er blevet investeret i nødvendige certifikater, billet og udstyr til turen – og det var med det for øje, at jeg ansøgte om Sydbank Rejselegat – det var den eneste måde, jeg kunne forlænge mit sø-eventyr med hele to måneder, inden afgang den 29. juli. Derfor var det også en meget stor overraskelse og til stor glæde, at jeg efter min eksamen i DIO, fik at vide jeg kunne se frem til at modtage Sydbank Rejselegat på 10.000 kroner,” fortæller Jordens gladeste knægt, Mathias Ramsvig.

 

 

På besøg i fremtiden

Gymnasiematematik på Asgård Skole

Køge Handelsgymnasium og Asgård Skole har i september måned samarbejdet i faget matematik.

Årets første student på HHX

Nyhedskategorier

Køge Handelsskole

EUD Business

EUX Business

EUV Business

EUD Student

HHX

Kursuscenter

Adgangsgivende forløb

Campus Køge