Udstationeret med uddannelse


EUD Business

Til Spanien med Leonardo og PIU

Mia Gøtze på 18 år er med Rødovre-baseret virksomhed udstationeret som PIU-studerende i Spanien.

Til Spanien med Leonardo og PIU


Mia Gøtze på 18 år er med Rødovre-baseret virksomhed udstationeret som PIU-studerende i Spanien. Et praktik- og sprogophold med Leonardo da Vinci-programmet på tredje år på Køge Handelsgymnasium gav nemlig blod på tanden til mere.

Da Mia Gøtze i 2010 begyndte på den internationale linje IBS havde hun ikke gjort sig forestillinger om hvad, der skulle ske, når hun stod med eksamensbeviset tre år efter. ”I første omgang handlede det blot om at få papir på en ungdomsuddannelse,” siger Mia Gøtze, som valgte spansk som nyt sprog i gymnasiet – og det valg har i den grad formet hendes vej videre. Som studerende på IBS har hun rejst på alle tre år, og på forskellige destinationer har hun sammen med klassekammeraterne set teori fra undervisningen fungere i praksis på virksomhedsbesøg. Spansk blev afprøvet, testet og finpudset på sprogskoleophold i Malaga på andet år. 
”Da jeg på andet år hørte om EU-projektet Leonardo blev jeg hurtigt interesseret, da jeg på denne måde kunne opleve Spanien på en mere hverdagsagtig måde. Efter tre ugers arbejde på et internationalt hospital og sprogundervisning hver anden aften, fik jeg blot endnu mere blod på tanden,” siger Mia Gøtze. ”Jeg var slet ikke færdig med Spanien – men jeg vidste, at hvis jeg skulle af sted igen, skulle det ikke være som turist eller som backpacker på sabbatår. Det skulle være under samme former, som da jeg var af sted med Leonardo – altså leve og arbejde i Spanien – få en hverdag, et netværk og et godt sprog – ideelt set være under uddannelse. Da jeg hørte om PIU – altså muligheden for at komme i praktik i udlandet – var jeg klar over, at det var det rigtige for mig,” siger Mia Gøtze og fortsætter: ”Pludselig havde jeg muligheden for at få en masse oplevelser og samtidig tage en kontoruddannelse med speciale i administration – i Spanien!”

Målrettet fra start 
”Da jeg sendte min jobansøgning til det danske flyttefirma Aspire Mobility i Rødovre, gjorde jeg dem fra begyndelsen opmærksom på, at jeg ville udstationeres i Spanien, for jeg vidste, de havde en afdeling – Scan Transport – i byen Mijas, som ligger mellem Malaga og Marbella. Ejeren af Aspire Mobility kendte ikke PIU-ordningen, men var frisk på at prøve den. Vi aftalte, at jeg skulle ansættes med udstationering i Spanien i de to år, uddannelsen varer, og ikke kun praktikperioderne. Det har været den absolut bedste beslutning, jeg har taget,” siger Mia Gøtze.

”Jeg kom herned 19. august og begyndte på arbejde 1. september. Det gik over alt forventning. Mine chefer i Scan Transport var utrolig hjælpsomme med at finde en bolig og sørge for alt praktisk. Både chefer og kollegaer har taget så godt imod mig, da de hurtigt blev min ”anden familie,”” siger Mia Gøtze. ”Nu handler det hele naturligvis ikke kun arbejde. Det er også livet, som spanierne lever, der har trukket mig herned. Aftnerne og weekenderne er også noget helt særligt. Jeg har oplevet, at omgivelserne var været utrolig åbne og imødekommende, så jeg har hurtigt fået et netværk. Jeg mødte hurtigt en del danskere, som jeg selvfølgelig har en del at gøre med i weekenderne, men jeg mener, at det er mindst lige så vigtigt at få nogle spanske venner for at få det helt rigtige indtryk af Spanien,” siger Mia Gøtze.

”At blive en del af PIU og få en uddannelse i udlandet er helt klar den bedste beslutning, jeg har taget. Jeg kunne på ingen måde forestille mig at bo i Danmark på nuværende tidspunkt – lige nu tilbyder Spanien mig så utrolig meget: Jeg får en masse oplevelser og får udfordringer på arbejdet – det udvikler mig personligt og fagligt. Når man er alene i et fremmet land, bliver man tvunget til at klare sig,” siger Mia Gøtze.

Leonardo som springbræt 
PIU-koordinatorerne Inge Jakobsen og Malene Olsgaard på Køge Handelsgymnasium, som har været med til at ordne det praktiske omkring Mia Gøtzes praktik, har oplevet forløbet som atypisk.    ”Normalt når vi sender vores unge af sted med PIU efter en overstået hhx eller efter det merkantile grundforløb, har vi spillet en lang større aktiv rolle med at finde en virksomhed i det land, den unge gerne vil være i praktik i,” fortæller adjunkt Malene Olsgaard og fortsætter: ”I dette tilfælde har Mia Gøtze fået en dansk virksomhed til at udstationere hende med sin PIU-uddannelse. Vi vil gerne åbne flere danske virksomheders øjne for, at de har mulighed for at få nogle af udgifterne til deres praktikelever refunderet af AUB (Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag), når de er med til at udstationere elever som Mia Gøtze,” siger Malene Olsgaard.

”Når en virksomhed som Aspire Mobility udstationerer deres elev, opnår de, at deres elev kommer hjem med bagagen fuld af gode ting fx sprog, kulturforståelse, nye ideer og anderledes arbejdsmetoder og stor selvstændighed. Desuden har eleven fået netværk og kontakter i udlandet, som virksomheden hjemme i Danmark efterfølgende kan nyde godt af. Praktikeleven behøver dog ikke at tage begge praktikår i udlandet. Man kan sagtens dele praktikken, så udstationeringen kun varer det ene år,” siger Inge Jakobsen. ”Lige meget hvordan virksomheden og eleven i fællesskab skruer forløbet sammen, så giver et udlandsophold gevinst. Det globale arbejdsmarked efterlyser fleksibel arbejdskraft og unge mennesker, der kan arbejde på tværs af grænser og som evner at kunne vurdere situationer og tage ansvar – og netop det kendetegner den typiske PIU elev. Ja, det kræver modenhed og vilje at gøre som Mia Gøtze – men det giver så meget – både personligt og for virksomhedens menneskelige kapital,” siger Malene Olsgaard.

Billedtekst: "PIU-eleven blandt kollegaer: Fra venstre mod højre er det Steve Barnes, Rafael Ruiz Vera, Hans Kristian Hansen (chef for afdelingen i Mijas), Mia Gøtze og Louise Christensen, som kun er i Mijas for at oplære Mia.”

Årets Lokale Læreplads 2021

Irma Køge blev i går hyldet som Årets Lokale Læreplads 2021

Første EUD-elev på Køge Handelsskole

Elever lærer af virtuelt virksomhedssamarbejde

I en uge har elever arbejdet med en udfordring i produktionsgangen hos virksomheden Schoeller Plast

Nyhedskategorier

Køge Handelsskole

EUD Business

EUX Business

EUV Business

EUD Student

HHX

Kursuscenter

Adgangsgivende forløb

Campus Køge