Stærk fra start – og stærkt videre


EUD Business

Lær dansk med Matador, For lækker til love og Kongekabale

Hvordan kommer man videre i uddannelsesforløbet? Hvordan bliver man bedre til dansk? Det gav tidligere elever på Stærk fra Start bud på, da de besøgte Køge Handelsskole for at dele ud af deres erfaringer til nuværende elever. 

Lær dansk med Matador, For lækker til love og Kongekabale


Hvordan kommer man videre i uddannelsesforløbet? Hvordan bliver man bedre til dansk? Det gav tidligere elever på Stærk fra Start bud på, da de besøgte Køge Handelsskole for at dele ud af deres erfaringer til nuværende elever. 
Stærk fra start er et forberedende uddannelsesforløb for unge indvandrere og flygtninge, der gerne vil i gang med uddannelse og job. Stærk fra Start har eksisteret i mere end 10 år og fungerer som et samarbejde mellem Køge Handelsskole, Køge Sprogcenter og Køge Ungdomsskole. Forløbet varer ca. et år og forbereder unge udlændinge til at tage en 9. eller 10. klasses afgangseksamen og give dem værkstøjer til at videreuddanne sig, få et job og komme ind under huden på dansk kultur. Undervisningen foregår til daglig på Køge Handelsskole, og det var også her, de unge og deres undervisere havde sat hinanden i stævne til gamle elevers dag fredag før vinterferien. Her hyggede de sig alle over vand og snacks og talte med hinanden på kryds og tværs. 

Læg en plan
Dagens højdepunkt er når de tidligere elever deler ud af deres tips og egne erfaringer til at komme videre efter Stærk fra Start. Denne gang var det Firouz Akbari fra Afghanistan, Bahram Moradi og Diman Moradi fra Iran, som viste vejen, de havde trådt siden Stærk fra Start. 
Firouz Akbari er i gang med at læse enkeltfag på VUC i København, har studiejob og er på udkig efter bolig i København. Hans plan er at blive murer, så han vil gerne på teknisk skole og videre i lære. Han fortalte om nogle af de praktiske sider ved at være videre i uddannelsessystemet, om VUC og om SU. Han rådede desuden de nuværende elever til at lave deres lektier og gøre alt, hvad de kan for at blive gode til at tale dansk. 

Bahram Moradi og Diman Moradi anbefalede eleverne til at være målrettede og lægge en plan. Bahram Moradi går på DTU, hvor han er ved at uddanne sig til it-ingeniør. Diman Moradi er snart færdig som SOSU-assistent – men hendes plan er at fortsætte med at uddanne sig til sygeplejerske. Begge var meget fokuserede på at blive gode til dansk. De har fra begyndelsen dyrket dansk på alle mulige måder: Lånt skønlitteratur på biblioteket for at lytte til lydbånd og læse med i bogen, set danske film, set tv-avis og serier på dansk og talt sammen om det, de så og hørte på dansk. 
”Bare kast jer ud i at tale dansk. Vær ikke så bekymret, om det er rigtigt grammatisk eller i udtalen – og lad være med at slå over i engelsk. Man lærer aldrig dansk, hvis man er bange – så kast frygten af jer,” sagde Bahram Moradi.

Elever lærer af virtuelt virksomhedssamarbejde

I en uge har elever arbejdet med en udfordring i produktionsgangen hos virksomheden Schoeller Plast

Zoom ind på job- og karrieredag

Job- og karrieredag er netop afholdt for alle skolens merkantile elever virtuelt på Zoom

Elever fejret ved virtuel translokation

Et nyt hold elever har netop afsluttet deres grundforløb på EUD Business og blev fejret virtuelt

Nyhedskategorier

Køge Handelsskole

EUD Business

EUX Business

EUV Business

EUD Student

HHX

Kursuscenter

Adgangsgivende forløb

Campus Køge