Stærke drømme


Adgangsgivende forløb

Tips til tilværelsen i DK

En gang om året er der gamle elevers dag på Stærk fra Start på Køge Handelsskole. 

Tips til tilværelsen i DK


En gang om året er der gamle elevers dag på Stærk fra Start på Køge Handelsskole. Her giver tidligere elever de nuværende elever deres bedste tips til at komme stærkt videre med uddannelse, arbejde og sprogtræning.

Stærk fra start er et forberedende uddannelsesforløb for unge indvandrere og flygtninge, der gerne vil i gang med uddannelse og job. Stærk fra Start har eksisteret i mere end 10 år og fungerer som et samarbejde mellem Køge Handelsskole, Center for dansk og Integration samt Køge Ungdomsskole. Forløbet varer ca. et år og forbereder unge udlændinge til at tage en 9. eller 10. klasses afgangseksamen og give dem værkstøjer til at videreuddanne sig, få et job og komme ind under huden på dansk kultur. Undervisningen foregår til daglig på Køge Handelsskole, og det var også her, de unge og deres undervisere traditionen tro havde sat hinanden i stævne til gamle elevers dag fredag før vinterferien. Her hyggede de sig alle over vand og snacks og talte med hinanden på kryds og tværs.

Vær positiv
Dagens højdepunkt er når de tidligere elever deler ud af deres tips og egne erfaringer til at komme videre efter Stærk fra Start. Denne gang var det Jonathan Motingia fra Den Demokratiske Republik Congo, Tannaz Davari fra Iran og Niaz Mohammad fra Afghanistan, som fortalte om tiden efter Stærk fra Start. Jonathan Motingia går i 10. klasse Stevns, for han drømmer om at kunne søge ind på HF til sommer – og i sidste ende læse medicin på universitetet. 
”Hvis I vil, kan I alt”, siger han til dagens tilhørere, som kommer fra fx Thailand, Kina, Syrien, Rwanda og Polen. 
”Hav en positiv indstilling, så skal det nok gå. Lad være med at synes I er dumme – det gavner jer ikke.”
Tannaz Davari og Niaz Mohammad er begge enige – tilgangen til tilværelsen betyder alverden. Tannaz Davari går pt. på GIF (Gymnasialt Indslusningsforløb for Fremmedsprogede) i Hvidovre, for hun har ambitioner om at læse Finans og få en karriere inden for finansverden. Niaz Mohammad går på VUC Roskilde, hvor han lærer mange ting – han drømmer om at blive elektriker eller portør.


Se sig selv i øjnene 
”Det er altid utroligt bekræftende at gense tidligere ansigter fra Stærk fra Start og se, at de klarer sig godt og er fortsat op ad uddannelsestrappen, har fået job, er blevet selvstændige og i det hele taget klarer sig godt. Mange af de unge mennesker på Stærk fra Start har jo svære odds fra start; de kan ikke sproget, de har ikke uddannelse i forvejen og de skal vænne sig til at bo i en ny kultur. Så meget desto større er glæden ved at se deres mod og deres vej efter Stærk fra Start. De vil noget, og de kæmper for at skabe sig en tilværelse, en karriere og et liv på egne ben - de tager alle sammen ansvar for eget liv og er stolte af det,” supplerer Stina Grube, uddannelsesleder på Merkantil. 

”Vores gammel-elev-events på Stærk fra Start har stor værdi for både tidligere og nuværende elever. De tidligere elever får mulighed for at dele deres erfaringer og viden om livet på uddannelsestrappen og virkeligheden i joblivet, og de nuværende elever får mulighed for at stille spørgsmål og blive inspireret til at læse videre og se sig selv inden for forskellige fag og karrieremuligheder,” forklarer Kenneth Guldager, som underviser på Stærk fra Start.

Vil du skrive, læse og stave dansk bedre?

Køge Handelsskole tilbyder gratis FVU til alle over 18 år. Som noget nyt inddrages mere IT.

Fra sprog til matematik

Peter Trip Malmroes blev den første, der afsluttede forårets runde af GSK i matematik den 10. maj.

Et stærkt udgangspunkt

Sommerafslutning betyder sjov og hygge – og et vemodigt farvel til elever, der afslutter deres udd..

Nyhedskategorier

Køge Handelsskole

EUD Business

EUX Business

EUV Business

EUD Student

HHX

Kursuscenter

Adgangsgivende forløb

Campus Køge